sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Tapataituruusviikko Lappeenrannassa


Lappeenrannan yksikössä kiinnitettiin erityistä huomiota hyviin tapoihin viikolla 50. Maanantaina huomion keskipisteeksi nostettiin yleinen siisteys, jolla on iso merkitys sekä viihtyvyyden että turvallisuuden suhteen. Kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset olivat tehneet postereita ja videoita, jotka ohjeistivat muita koululaisia pitämään yhteiset tilat siisteinä.


Tiistaina vuorossa oli neljännen luokan ”Kyllä Penakin osaa” -kampanja, joka muistutti hyvästä ruokailukäyttäytymisestä. Ruokalassa pitää esimerkiksi malttaa jonottaa rauhassa ja ottaa ruokaa vain sen verran kuin jaksaa syödä.


Keskiviikon keskipisteenä oli kohtelias käytös. Seitsemäsluokkalaisten posterit perehdyttivät koululaiset eri kielten kohteliaisiin sanastoihin, joita oli mahdollista harjoitella myös Quizletissä. Lisäksi oppilaat alkoivat täyttää Kohtelias käytös -kymppilistaa, johon kerättiin merkintöjä muun muassa tervehtimiseen, kiittämiseen ja hymyilemiseen liittyen. Lista muistutti oppilaita esimerkiksi siitä, että myös koulumme keittäjiä ja siivoojia sekä naapurikoulujen opettajia pitää tervehtiä ja kiittää. Merkintöjen keräämistä jatkettiin loppuviikon ajan.


Torstaina sukellettiin sosiaalisen median maailmaan ja pohdittiin, mitä kohtelias käytös tarkoittaa some-ympäristössä. Kahdeksasluokkalaisten kokoamat ohjeet opastivat muun muassa kuvien julkaisun sääntöihin. Kommentoinnin kultaiseksi säännöksi kasit kirjailijat seuraavan ohjeen: ”Mieti ennen kommentin julkaisua, haluaisitko itse vastaanottaa samanlaisen kommentin.” Some-maailma asetti myös haasteita materiaalia tuottaneille kahdeksasluokkalaisille ja päivän vaikeimmaksi pulmaksi nousikin kysymys, missä kulkee raja hyvän läpän ja ilkeilyn välillä.


Viikon päätteeksi hyviä käytöstapoja pohdittiin myös koulun ulkopuolelle sijoittuvissa tilanteissa. Neljäsluokkalaiset olivat tehneet videoita, jotka osoittivat, miten tulee käyttäytyä esimerkiksi juhlissa, kirjastossa tai museossa.

Teksti ja kuvat: Anna-Kaisa Kouvo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti